zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

skupni prikaz

POSEBNO OBVESTILO ZA STRANKE, POOBLAŠČENCE, ZAGOVORNIKE IN DRUGE UDELEŽENCE V POSTOPKIH!

Ob vhodu v poslopje sodišča prosimo upoštevajte navodila in usmeritve varnostne službe!

Sodišča od 1. 6. 2020 poslujemo kot pred epidemijo, vendar vsem strankam še vedno priporočamo, da se na sodišče, če ni nujno, odpravijo le, če nimajo znakov okužbe, oziroma, če je prihod nujen, o morebitnih znakih okužbe pa obvestijo sodišče.

Poslovanje sodišča je prilagojeno trenutnim epidemiološkim razmeram in priporočilom NIJZ, ki so navedena v nadaljevanju:

 • vstop v sodno stavbo je dovoljen le zdravim osebam; osebam, ki kažejo akutne znake bolezni dihal, vstop ni dovoljen;

 • v izogib nepotrebnemu čakanju vabljene stranke prosimo, da na naroke pristopajo točno ob določenem času oziroma največ 10 minut pred pred dogovorjeno uro vabljenja oziroma razpisanim terminom obravnave;

 • Vlada je določila, da v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, zato je vstop v sodno stavbo mogoč zgolj z zaščitno masko, ki prekrije nos in usta, kar iz povsem enakih razlogov velja tudi za udeležence sodnih postopkov med samim narokom;

 • v sodno stavbo/vpisnike vstopajte posamično na razdalji najmanj 1,5 metra;

 • ob vstopu v sodno stavbo ter pred vstopom v razpravno dvorano/vpisnik si obvezno razkužite roke; razkuževanje rok se svetuje tudi po izstopu iz razpravne dvorane/vpisnika;

 • pri gibanju po sodišču kolikor je mogoče vzdržujte varnostno razdaljo najmanj 1,5 metra (temu bo prilagojen tudi sedežni red v posamezni razpravni dvorani, ki ga bo določil vsak sodnik sam, po potrebi pa bo omejeno tudi število udeležencev oz. javnosti);

 • vljudno prosimo, da se za pridobitev potrebnih informacij v čim večji možni meri poslužujete službenih elektronskih naslovov oz. telefonov (v času uradnih ur). Na spletnih straneh sodišč so na voljo tudi najpogosteje uporabljeni obrazci za pridobitev določenih podatkov. V primeru potrebe po pridobitvi osebnih informacij v zvezi s postopkom se, če je le mogoče, predhodno najavite preko elektronske pošte;

 • upoštevajte navodila izobešena na vidnih mestih na sodiščih,

 • v primeru vprašanj nas pokličite na javno objavljene telefonske številke in dali vam bomo vsa potrebna pojasnila in informacije.

Vse stranke in druge udeležence torej pozivamo, da ob gibanju po sodišču upoštevajo osnovne higienske ukrepe (umivanje/razkuževanje rok), vzdržujejo medsebojno varnostno razdaljo in nosijo zaščitno masko, ki jo prinesejo s sabo. 

HVALA ZA RAZUMEVANJE!

 

 

Višje sodišče v Celju
Prešernova ulica 22, 3000 Celje

tel.: 03/ 42 75 100
faks: 03/ 42 75 270

e-pošta: urad.visce@sodisce.si

 

Predsednik: Branko Aubreht, višji sodnik svétnik

Urad predsednika: 03/ 42 75 100

Podpredsednica: Zdenka Pešec, višja sodnica


Direktorica: mag. Katarina Kampuš, univ.dipl.prav.

tel.: 03/ 42 75 100
faks: 03/ 42 75 270

Uradna oseba po ZDIJZ: Branko Aubreht, višji sodnik svétnik

 

Poslovni čas sodišča:

od ponedeljka do četrtka: od 8.00 do 16.00

petek: od 8.00 do 15.00

 

Uradne ure za nevabljene stranke:

ponedeljek, sreda in petek: od 9.00 do 12.00

sreda: 14.00 do 16.30

 

Poslovanje s strankami

Stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe lahko pridejo na sodišče nepovabljene zaradi informacij v zvezi s postopkom, vpogleda v spis ali javno knjigo, zaradi zahtev za izdajo prepisov ali fotokopij sodnih odločb, zaradi izdaje uradnih potrdil ipd. samo med uradnimi urami (70. člen Sodnega reda). Strankam in drugim osebam sodišče po telefonu ne daje nikakršnih informacij o stanju zadeve oziroma informacij v zvezi s postopkom. Sodniki sprejemajo le vabljene stranke in druge osebe. Sodnik samostojno odloča, kdaj in katere nevabljene stranke in druge osebe bo sprejel izven naroka ali glavne obravnave (71. člen Sodnega reda).

V nujnih primerih mora sodnik ali vpisničar oziroma druga uradna oseba sodišča zagotoviti podatke in opravila iz prejšnjega odstavka v okviru poslovnega časa sodišča tudi zunaj uradnih ur (70. člen Sodnega reda).

Strankam, njihovim pooblaščencem ali drugim osebam sodišče po telefonu praviloma ne daje podatkov o stanju zadev oziroma podatkov v zvezi s postopkom. Sodnik ali vpisničar oziroma druga uradna oseba sodišča lahko osebam iz prejšnjega odstavka posreduje po telefonu tiste podatke, ki so nujni za uspešno izvedbo postopka. Pred  posredovanjem podatkov lahko na primeren način preveri istovetnost stranke, pooblaščenca oziroma druge osebe (72. člen Sodnega reda).

Podatke o stanju zadeve, kot izhajajo iz vpisnika, daje strankam, njihovim pooblaščencem in drugim upravičenim osebam vpisničar ustreznega vpisnika v sodni pisarni v času uradnih ur. V nujnih primerih mora vpisničar dati podatke iz prejšnjega odstavka v okviru poslovnega časa sodišča tudi zunaj uradnih ur (73. člen Sodnega reda).

Javnost sojenja

V skladu s 24. členom Ustave Republike Slovenije so sodne obravnave javne. To pomeni, da se jih lahko udeleži kdorkoli. Izjeme lahko določajo zakoni.

Zakon o kazenskem postopku določa, da smejo biti na glavni obravnavi navzoče polnoletne osebe, ki pa ne smejo imeti pri sebi orožja ali nevarnega orodja. Predsednik senata mora skrbeti za red v sodni dvorani in za dostojanstvo sodišča. V ta namen lahko navzoče opozori na dostojno obnašanje in jih pozove, naj ne ovirajo delo sodišča, lahko pa odredi tudi njihovo osebno preiskavo. Če se z ukrepi, ki jih določa zakon, ne more zagotoviti neoviran potek glavne obravnave, lahko senat odredi, da se odstranijo z zasedanja vsi, ki so kot poslušalci navzoči na glavni obravnavi. Od začetka zasedanja pa do konca glavne obravnave sme senat izključiti javnost vse ali dela glavne obravnave, če je to potrebno za varovanje tajnosti, varstva javnega reda, morale, varstva osebnega ali družinskega življenja obtoženca ali oškodovanca ali koristi mladoletnika ali če bi po mnenju senata javnost škodovala interesom pravičnosti. Kadar se sodi mladoletniku, se javnost vselej izključi.

Zakon o pravdnem postopku določa, da smejo biti na glavni obravnavi navzoče polnoletne osebe, ki pa ne smejo imeti pri sebi orožja ali nevarnega orodja. Senat lahko izključi javnost vse glavne obravnave ali njenega dela, če to zahtevajo koristi uradne, poslovne ali osebne skrivnosti, koristi javnega reda ali razlogi morale. Senat lahko izključi javnost tudi, če se z ukrepi za vzdrževanje reda ne  more zagotoviti neoviranega poteka obravnave.

Hišni red

Hišni red v sodni zgradbi določa postopke v zvezi z ugotavljanjem identitete obiskovalcev, njihovo kontrolo ter morebitne omejitve navzočnosti na glavni obravnavi zaradi prostorskih in varnostnih razlogov (33. člen Sodnega reda).

V sodno zgradbo ni dovoljen vstop oboroženim osebam (34. člen Sodnega reda). Stranko, ki je namenjena na javno obravnavo kot poslušalec, varnostnik spusti v sodno zgradbo samo v času trajanja obravnave. V skladu s hišnim redom varnostnik preveri identiteto vseh nevabljenih strank z vpogledom osebnega dokumenta, ki ga mora nato stranki vrniti. Brez izrecnega dovoljenja predsednikov, sekretarjev sodišča ali upravnika sodne zgradbe ne dovoli vstopa stranki, na katero je bil opozorjen. Enako velja za osebe, ki nočejo potrditi svoje identitete ter v drugih primerih, ko varnostnik oceni, da bi vstop osebe lahko ogrozil varnost ljudi in premoženja.


 

NAVODILA ZA OSEBE, KI SE NA SODIŠČIH ZADRŽUJEJO SAMO OBČASNO

STRANKE IN OBISKOVALCI

Stranke in obiskovalci lahko v glavno sodno stavbo vstopajo skozi glavni vhod sodne stavbe (s Prešernove ulice 22 v Celju). Zadnji vhod, skozi katerega je tudi možen vstop v glavno sodno stavbo (vhod iz parkirišča - dvorišča), je zaprt in ni namenjen obiskovalcem. Vstop skozi zadnji vhod je namenjen uslužbencem sodišča in ga je možno odpirati le s kartico za kontrolo pristopa. Nadzor nad strankami in obiskovalci sodne stavbe ter kontrolo dostopa izvaja varnostnik – receptor, ki pri glavnem vhodu izvaja fizično varovanje.

Stranke in obiskovalci lahko v sodno stavbo vstopajo tudi skozi stopnišče na naslovu Trg celjskih knezov 10, Celje, vendar le tisti, ki urejajo zadeve v stečajni pisarni, na oddelku za družinsko sodstvo ali v finančno - računovodski službi. Dostop je strankam in obiskovalcem omogočen le v času uradnih ur, vrata na stopnišču pa so ves čas zaprta, odpirajo jih lahko le zaposleni s pomočjo kartice za  kontrolo pristopa. Obiskovalci morajo v času uradnih ur pozvoniti na zvonec, ki se nahaja na zunanji strani vrat, zaposleni jim vrata lahko odprejo preko sistema  za dostop. Ob vstopu na tej lokacij se izvaja kontrola in pregled, ki ga vrši varnostnik – receptor.

Na lokaciji Prešernova ulica 23a, Celje, kjer se nahajajo Gospodarski oddelek, Oddelek prekrškov in Sodni register se na vhodu izvaja kontrola in pregled strank ter obiskovalcev, prav tako pa se kontrola in pregled strank ter obiskovalcev opravlja na lokaciji Ljubljanska 1a, Celje, kjer se nahajata Izvršilni oddelek in Nepravdni oddelek.

V prostore sodišč med 7.00 in 16.00 uro (oziroma v času uradnih ur do 16.30 ure) lahko vstopajo: zaposleni sodišč, sodniki porotniki, policisti in zaposleni Zaporov Celje, če opravljajo privedbe, predstavniki Ministrstva za pravosodje, sodniški pripravniki, odvetniki, odvetniški kandidati, odvetniški pripravniki, pooblaščene osebe za prevzem oziroma dvig pošte, obiskovalci oziroma stranke, ki imajo pisno vabilo oziroma je preko sodnika ali zaposlenega sodišča ugotovljeno, da je sprejem dovoljen (preveri varnostnik), nevabljene stranke (le v času uradnih ur), osebe, ki so  zainteresirane za prisotnost na glavnih obravnavah, vendar je le-tem vstop dovoljen šele 15 minut pred pričetkom obravnave, poleg tega morajo varnostniku pokazati veljaven osebni dokument in opravit pregled. V kolikor oceni, da je to potrebno, lahko varnostnik zahteva izročitev osebnega dokumenta, po zaključku obravnave pa le-tega vrne lastniku.

Ob vstopu v prostore sodišč varnostnik preveri na podlagi vabila ali kakšnega drugega pisanja sodišča, kdo vstopa in po potrebi vpogleda tudi v osebni dokument obiskovalca.

Ob vstopu v stavbo mora varnostnik preveriti, kdo so osebe, ki želijo vstopiti v prostore sodišč.

Varnostnik ne sme dovoliti vstopa osebam, ki so neprimerno oblečene (npr . kratke hlače, trenirka). O tem mora varnostnik takoj obvestiti sodnika/sodnico ali službo, ki je to osebo vabila, sodnik/sodnica ali služba pa odloči ali bo tej osebi dovolil/a vstop.

V času uradnih ur varnostnik stranko napoti v prostor , kamor je vabljena, oziroma v prostor, kjer so uradne ure.

Tudi v času uradnih ur stranke in obiskovalci praviloma nimajo vstopa v pisarno predsednika sodišča, direktorice sodišča, sodnika/sodnice ali drugega zaposlenega, če nimajo pisnega vabila ali obisk ni bil predhodno dogovorjen, kar  varnostnik preveri pri posamezni osebi. V času uradnih ur oddelkov lahko obiskovalci vstopajo v prostore sodne stavbe tudi, če nimajo pisnega vabila.

Izven uradnih ur strankam in obiskovalcem brez vabil oziroma predhodno preverjenih dogovorov ni dovoljen vstop v prostore sodišč. V tem primeru mora varnostnik obiskovalca seznaniti s poslovnim časom  sodišča oziroma uradnimi urami ter o možnosti, da se pisno obrne na sodišče.

Varnostnik mora opraviti kontrolo strank in obiskovalcev (npr . identifikacijo, pregled prtljage).

V sodno stavbo ni dovoljen vstop oboroženim osebam, razen uradnim osebam zavodov za prestajanje kazni zapora, Policije in obrambnih sil ob privedbi oseb.

V nasprotnem primeru mora zgoraj omenjena oborožena uradna oseba, ki želi vstopiti v prostore  sodne stavbe, orožje oddati v hrambo varnostniku. Varnostnik hrani oddano orožje v posebnem sefu za hrambo orožja, ki se nahaja pri glavnem vhodu v sodno stavbo.

Strankam in obiskovalcem ni dovoljeno vnašanje nevarnih predmetov in orožja v prostore sodišč. V primeru, da varnostnik pri stranki ali obiskovalcu odkrije nevaren predmet mu le tega odvzame pred vstopom v prostore sodišč.

Stranke in obiskovalci morajo pred vhodom v prostore sodišč izklopiti mobilne naprave. Prav tako ni dovoljeno vizualno ali zvočno snemanje prostorov in razprav, brez predhodnega dovoljenja predsednika posameznega sodišča.

Uradne ure Višjega sodišča v Celju, Okrožnega sodišča v Celju in Okrajnega sodišča v Celju so:

- sodne pisarne za nevabljene stranke:

 • ponedeljek, sreda in petek od 09.00 do 12.00 ure

 • v sredo tudi od 14.00 do 16.30 ure

- vložišče:

 • od ponedeljka do petka od 08.00 do 16.00 ure

- sodni register:

 • ponedeljek, sreda in petek od 09.00 do 12.00 ure

 • v ponedeljek in sredo tudi od 14.00 do 16.00 ure

- zemljiška knjiga:

 • ponedeljek, sreda in petek od 09.00 do 12.00 ure

 • v ponedeljek in sredo tudi od 14.00 do 16.00 ure


 
Transakcijski račun sodišča: SI56 0110 0637 0421 198

Transakcijski račun sodnih taks: SI56 0110 0845 0157 070

Od 1. marca 2018 je možno negotovinsko plačevanje taks in glob brez stroškov plačilnih storitev. Več informacij >>


Matična številka sodišča: 5111773000
Davčna številka sodišča: 82308853

 

 • PRAVILNIK o merilih in postopkih za določanje in varovanje tajnih podatkov na Višjem sodišču v Celju, opr. št. Su 200100/06 z dne 16.10.2006,
 • PRAVILNIK o postopkih in ukrepih za zavarovanje osebnih podatkov, opr. št. Su 200100/06 z dne 20.11.2006,
 • PRAVILNIK o snemanju telefonskih pogovorov, opr. št. Su 200100/07 z dne 28.11.2007,
 • PRAVILNIK o uporabi oziroma ravnanju z računalniško opremo ter evidentiranju rač. opreme, opr. št. Su 200100/2010 z dne 08.10.2010,
 • RAVILNIK o nabavi in evidentiranju strokovne literature in drugih publikacij na Višjem sodišču v Celju, opr. št. Su 56/2014 z dne 12.05. 2014,
 • PRAVILNIK o poslovnem času, uradnih urah in delovnem času ter evidentiranju prisotnosti in odsotnosti z dela javnih uslužbencev zaposlenih na Višjem sodišču v Celju in Okrožnem sodišču v Celju ter njegovih organizacijskih enotah,
 • NAVODILO o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih na Višjem sodišču v Celju, opr. št. Su 121/2016-1 z dne 20.01.2016,
 • NAVODILA za izvajanje postopka mediacije na Višjem sodišču v Celju, opr. št. Su 010101/2012-ARS z dne 14.05.2012,
 • ETIČNA NAČELA za mediatorje na seznamu Višjega sodišča v Celju, opr. št. Su 200100/2012 z dne 14.05.2012,
 • HIŠNI RED, opr. št. Su 200100/07 z dne 03.09.2007, 
 • POSLOVNIK Personalnega sveta Višjega sodišča v Celju, opr. št. Su 100100/2010 z dne 13.09.2010,

 


Letno poročilo o poslovanju Višjega sodišča v Celju za leto 2019 (25.02.2020)

 

 

 


V podobnih zadevah je treba enako soditi.
De similibus idem est iudicandum.