zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >

pomembno

zapri pomembno

S ponedeljkom, 16.11.2020, sodišča do preklica poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah.

Stranke in njihovi pooblaščenci naj za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Obisk sodišč za nevabljene stranke je možen le ob predhodnem dogovoru oz. najavi.

Več informacij >


vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič sprejel novo ministrico za pravosodje

datum: 17.04.2020
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je včeraj v prostorih Vrhovnega sodišča na prvem srečanju sprejel ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič, s katero sta ocenila že sprejete ukrepe na področju delovanja sodstva v času epidemije, govorila pa sta tudi o načrtih za nadaljnje delo v času izrednih razmer in o potencialnem sproščanju nekaterih sedaj veljavnih ukrepov.

Predsednik Florjančič in ministrica Kozlovičeva, ki so ju spremljali najožji sodelavci, podpredsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević, generalni sekretar Vrhovnega sodišča Rado Brezovar in državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Matic Zupan, sta uvodoma izrazila zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem obeh institucij v času izrednih razmer.

V nadaljevanju so sogovorniki največ pozornosti namenili problematiki sproščanja nekaterih nujnih interventnih ukrepov, ki zaradi varovanja zdravja in življenja ljudi veljajo v sodstvu oz. na sodiščih. V tem smislu je bilo govora o tem, v kolikšnem delu in na katerih področjih bi lahko glede na trenutno situacijo dopolnili interventno zakonodajo, Zakon o sodiščih in Odredbo predsednika Vrhovnega sodišča o posebnih ukrepih v času epidemije. Izpostavljeno je bilo predvsem insolvenčno področje, problematika vročanja sodnih pošiljk, tek sodnih rokov in odločanje sodišč v nenujnih zadevah.
 
Sogovorniki so se med drugim dotaknili tudi vprašanja letošnjih sodnih počitnic in dela sodišč v tem času. V sodstvu se v želji po konstruktivnem pristopu pri odpravljanju posledic epidemije že nekaj časa razmišlja tudi o možnosti skrajšanja sodnih počitnic, v zvezi s čimer so predstavniki Vrhovnega sodišča na včerajšnjem sestanku podali tudi uradno pobudo za skrajšanje letošnjih sodnih počitnic.
 
Predsednik Florjančič je poleg tega v pogovoru z ministrico Kozlovičevo izrazil še pričakovanje, da se bo čim prej nadaljeval projekt sprememb sodniške zakonodaje, ki je bil v večji meri pripravljen že v času prejšnje ministrice in usklajen s sodstvom, ministrico pa je opozoril tudi na prizadevanja za reševanje problematike prostorske stiske sodišč, ki je še posebej pereča v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo na številnih najetih lokacijah.
 

Brez krivde je, kdor ve, pa ne more preprečiti.
Culpa caret qui scit, sed prohibere non potest.