zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Delo sodstva v letu 2020 opazno okrnjeno zaradi epidemije

datum: 17.02.2021
vir: Vrhovno sodišče

Tako kot celotno družbo so tudi poslovanje sodstva v lanskem letu zaznamovale številne omejitve, povezane z epidemijo novega koronavirusa, ki so pomembno okrnile delovanje sodnega sistema, še posebej na sodiščih prve stopnje, je ob današnji Otvoritvi sodnega leta v virtualnem nagovoru izpostavil predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič. Uspešnost dela sodišč v letu 2020 je bila zato slabša kot v preteklih letih, a so bili rezultati poslovanja vseeno boljši od pričakovanih, predvsem zaradi izrazito povečane storilnosti sodstva v poletnih mesecih.

 "Zahtevana stran vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov."
sprejmi piškotke

 Nagovor predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijana Florjančiča

 

Ker epidemija covida-19 še vedno močno vpliva na življenje in delo v celotni državi, je bil drugačen tudi letošnji nagovor predsednika Vrhovnega sodišča ob Otvoritvi sodnega leta. Zaradi zaostrenih razmer namreč tokrat ni bilo mogoče pripraviti vsakoletne tradicionalne prireditve ob tem dogodku, ki je namenjen tako podaji prvih ocen o uspešnosti dela slovenskega sodstva v preteklem letu kot tudi predstavitvi prednostnih nalog v letošnjem letu.

Po besedah predsednika Florjančiča kažejo prvi podatki o uspešnosti dela sodišč v letu 2020 padec števila rešenih zadev (za približno 13 odstotkov), število nerešenih zadev ob koncu leta pa se je v primerjavi z letom 2019 povečalo (za 7,6 odstotka). Po drugi strani je pozitivno, da je povprečni čas rešitve zadev ostal na podobni ravni kot v letu 2019. “Ne glede na to, da so sodišča v poletnih mesecih rešila opazno več zadev kot v primerljivih mesecih leta 2019, pa bodo slabši rezultati poslovanja v letošnjem letu v vsakem primeru vplivali na delo sodstva v prihodnjih letih, v določeni meri bodo tudi “zameglili” uspešnost poslovanja sodišč v preteklih obdobjih, ko smo leto za letom uspeli zniževati število nerešenih zadev,” je oceno poslovanja v lanskem letu strnil predsednik Vrhovnega sodišča.

Odziv sodstva ob izbruhu epidemije je bil po njegovih besedah hiter in premišljen, osnovni cilj pa zagotovitev varnega delovnega okolja na sodiščih in preprečitev širjenja okuženosti na in s sodišč. Sodstvo je tako v spomladanskem kot v kasnejšem drugem, jesenskem valu epidemije takoj prešlo na zelo omejeno poslovanje, ko so se sodni postopki praviloma odvijali le v nujnih zadevah. Usmeritev sodstva, da se spremlja stanje okuženosti v državi, ukrepe vlade in priporočila NIJZ ter temu ustrezno prilagaja spremljajoče ukrepe, se je izkazala kot primerna nastalim razmeram. Hkrati so predsedniki posameznih sodišč odgovorno skrbeli za dosledno izvajanje ukrepov, temu primerno organizirali delo na sodiščih in skupaj z vsemi zaposlenimi poskrbeli, da sodišča niso postala žarišča okužb s korona virusom, je izpostavil predsednik Florjančič.

“Opisane razmere so opazno okrnile delovanje sodnega sistema, predvsem na prvi stopnji odločanja, hkrati pa v precejšnji meri preusmerile delo iz sodnih dvoran in pisarn na delo od doma, na delo preko računalniških aplikacij z oddaljenim pristopom. Tako se je v manj kot letu dni delovanje sodstva “moderniziralo” v smislu bistveno povečanega elektronskega poslovanja. S tem pristopom in ob dejstvu, da so bila nekatera področja delovanja v celoti informatizirana že pred tem, se je sodstvo izognilo še hujšim posledicam zaradi nastalih razmer, čeprav so se te seveda vseeno odrazile tudi v storilnostnem izpadu pri delu sodišč,” je med drugim povedal predsednik Vrhovnega sodišča.

Izpostavil je še, da po drugi strani dolgoročni in sistemski ukrepi sodstva, predvsem informatizacija in izboljšanje upravljanja sodišč, prinašajo rezultate, kar potrjujejo tudi podatki o delu sodišč. Dosežki zadnjih let so bili opaženi tudi v tujini, kar je denimo razvidno iz lani prejete ocene Komisije EU o stanju pravne države v Sloveniji, ki je glede delovanja sodstva v pretežnem delu pozitivno naravnana. Spodbudni so tudi rezultati lanske obsežne raziskave o zadovoljstvu javnosti z delovanjem sodišč v naši državi, saj so tako uporabniki, ki so imeli neposredno izkušnjo s sodiščem, kot tudi predstavniki strokovne javnosti vedno bolj zadovoljni z delovanjem sodišč. Nekoliko se je izboljšalo tudi zaupanje splošne javnosti, vseeno pa je to področje, ki sodstvu predstavlja nadaljnji izziv.

Slovensko sodstvo bo moralo letos vse sile usmeriti v odpravljanje posledic epidemije, predvsem v povečano število nerešenih zadev. Med posebej izpostavljena področja, ki jim bo v letu 2021 namenjena dodatna pozornost, pa so sicer uvrščena področja upravnih sporov, reševanje kazenskih zadev ter nadaljevanje prehoda na popolnoma elektronsko poslovanje.

Za uspešno doseganje omenjenih ciljev bo nujno tudi prizadevanje drugih pravosodnih institucij, od katerih sodstvo pričakuje predvsem spremembe na področju t.i. sodniške zakonodaje, ki so bile v okviru široko oblikovane delovne skupine skoraj v celoti usklajene že pred več kot letom dni. Na področju upravnih sporov so pričakovanja usmerjena v čim hitrejše zakonske spremembe postopkovnih določb glede izvajanja glavnih obravnav in ustreznim prilagoditvam za učinkovitejše upravljanje postopkov. Potrebna je tudi ustrezna ureditev položaja sodnikov in znotraj tega ustrezna ureditev plačnih razmerij, že nekaj časa pa sodstvo opozarja tudi na nujnost ureditve prostorskih težav sodišč v Ljubljani, glede česar so vendarle zaznani določeni pozitivni premiki, je še povedal predsednik Florjančič.

Publikacija Otvoritev sodnega leta 2021 (zapis PDF)

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Zakon ni naklonjen željam razvajenih.
Lex non favet votis delicatorum.