<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sodba Kp 1215/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.1215.93
Evidenčna številka:VSL20255
Datum odločbe:13.10.1993
Področje:kazensko materialno pravo
Institut:varnostni ukrep prepovedi vožnje motornega vozila - primeren čas

Jedro

Obdolženki izrečeni varnostni ukrep prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije je izrečen za primeren čas 3 mesecev, ker do sedaj še ni bila kaznovana in ne obravnavana pred sodnikom za prekrške. Ker ni bila upravno kaznovana, ji ni mogoče šteti v breme, če je bila prijavljena, da je vozila motorno vozilo pod vplivom alkohola, pa sodnik za prekrške tega ni ugotovil s svojo odločbo.

 

Izrek

Pritožba javnega tožilca se kot neutemeljena zavrne in se potrdi sodba sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijano sodbo je bila obdolžena spoznana za krivo kaznivega dejanja ogrožanja javnega prometa po III. in I. odst. 251. čl. KZ RS in ji je bila po 52. čl. KZ SFRJ izrečena pogojna obsodba, v kateri ji je bila po III. odst. 251. čl. KZ RS določena kazen štiri mesece zapora z enoletno preizkusno dobo. Izrečen ji je bil po 68. čl. KZ SFRJ varnostni ukrep prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije za tri mesece. Naloženo ji je bilo plačilo stroškov kazenskega postopka.

Zoper sodbo se je javni tožilec pravočasno pritožil zaradi odločbe o kazenski sankciji s predlogom, da se izpodbijana sodba spremeni tako, da se obdolženki prepove vožnjo motornih vozil B kategorije za daljši čas.

Pritožba ni utemeljena.

Javni tožilec glede na podatke zbrane v tem kazenskem postopku obdolženki neutemeljeno očita, da je že kršila cestnoprometne predpise, ko pa vendar za tovrstne prekrške pri sodniku za prekrške še ni bila kaznovana. Utemeljeno sicer javni tožilec opozarja, da je obdolženka očitano kaznivo dejanje storila, ko je bila pod relativno močnim vplivom alkohola, ko je alkoskop pokazal, da ima v organizmu 1 g/kg alkohola v krvi ob dovoljeni 0,05 g/kg. Tudi, če je obdolženka v takem stanju storila kaznivo dejanje je glede na njeno dosedanje življenje, ko še ni bila kaznovana niti ni bila obravnavana pred sodnikom za prekrške zaradi vožnje motornih vozil pod vplivom alkohola, mogoče pričakovati njeno poboljšanje tudi ob izločitvi iz prometa za čas, kot je to odločilo sodišče prve stopnje.

Po navedenem je sodišče druge stopnje pritožbo javnega tožilca ocenilo kot neutemeljeno in jo zavrnilo ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Ker v postopku pred sodiščem druge stopnje niso nastali stroški, ki bi obremenjevali proračun, je odpadel izrek o stroških pritožbenega postopka.

 


Zveza:

KZJ člen 68, 68/3, 68, 68/3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzQ0OA==