<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II Cp 2123/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:II.CP.2123.93
Evidenčna številka:VSL40295
Datum odločbe:05.01.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:razlogi za ugovor zoper sklep o izvršbi

Jedro

Plačilo dolga v času po izvršljivosti odločbe mora dolžnik dokazati, sicer ne more uspešno uveljavljati ugovornega razloga iz 8. točke 50. člena ZIP.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je prvostopno sodišče razveljavilo svoj sklep, izdan dne 9.8.1993 v tej zadevi in odločilo, da sklep o izvršbi z dne 26.7.1993 ostane v celoti v veljavi, obenem pa zavrnilo dolžnikov ugovor proti temu sklepu o izvršbi.

Proti odločitvi o zavrnitvi ugovora se dolžnik pritožuje, ker meni, da je dejansko stanje napačno oz. nepopolno ugotovljeno. Po izstavitvi listin - izvršilnega naslova, je delni znesek že poravnal, pripravljen pa je bil dolg v celoti plačati, pa upnica tega ni sprejela. Izterjevani znesek dolga torej ni točen, sodišča pa bi moralo pred izdajo sklepa o izvršbi tudi ugotoviti vzroke, zakaj določen znesek obveznosti ni bil poravnan.

Pritožba ni utemeljena.

Dolžnik smiselno uveljavlja ugovorni razlog iz 8. točke 50. člena Zakona o izvršilnem postopku, to je prenehanje oz. delno prenehanje terjatve zaradi plačila po izvršljivosti davčnih odločb. Meni, da bi prvo sodišče zato moralo njegovemu ugovoru v celoti ali vsaj delno ugoditi. Pritožbeno sodišče ugotavlja, da so dolžnikove trditve povsem neargumentirane, saj niti ugovoru niti pritožbi ni priložil nikakršnih dokazov o zatrjevanem plačilu dolga, pa tudi ne o neupravičeni zavrnitvi ponujenega plačila. Zgolj pavšalnih navedb, tako v ugovornem kot v pritožbenem postopku pa seveda ni mogoče upoštevati (1. odst. 352. člena ZPP v zvezi s čl. 14 ZIP). Prvo sodišče je glede na povedano dolžnikov ugovor utemeljeno zavrnilo, zato je pritožbeno sodišče izpodbijani sklep potrdilo (čl. 380, tč. 2 ZPP v zvezi s čl. 14 ZIP).

 


Zveza:

ZIP člen 50, 50-8, 50, 50-8.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mjc5Mw==