<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II Cp 4846/2007

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2007:II.CP.4846.2007
Evidenčna številka:VSL52473
Datum odločbe:30.10.2007
Področje:civilno procesno pravo
Institut:pravdni stroški - stroški in nagrada strokovnjaka - sodni izvedenec

Jedro

Izvedeni priči (strokovnjaku) se priznajo stroški in nagrada po pravilih, ki veljajo za sodne izvedence.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep spremeni tako, da je tožeča stranka dolžna C. S., poleg že priznanih stroškov povrniti še 43,61 EUR, v 8 dneh.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje priznalo izvedeni priči C. S. 1.378,00 SIT stroškov za prihod na sodišče, zavrnilo pa je njegov zahtevek za povračilo nagrade v obsegu 95 točk oziroma 43,61 EUR.

Zoper zavrnilni del se pritožuje C. S. Bistvo njegove pritožbe je, da je bil na narok dne 12.9.2006 vabljen kot izvedenec (pritožbi prilaga vabilo, iz katerega dejansko to izhaja) in da se je na narok tudi pripravil kot izvedenec. Iz navedenega razloga mu pripada izvedeniška nagrada v zahtevanem znesku.

Pritožba je utemeljena.

Tožeča stranka je predlagala zaslišanje C. S. kot izvedene priče in v tem svojstvu ga je sodišče prve stopnje tudi zaslišalo. Pojma izvedene priče Zakon o pravdnem postopku ne pozna. Pomeni pa osebo, ki ima strokovna znanja s posameznega področja. Pojem je poznan v Zakonu o kazenskem postopku (8. tč. 178. čl.), in v Pravilniku o povrnitvi stroškov v kazenskem postopku, 15. čl., v katerem je določeno, da se strokovnjaku odmeri nagrada v skladu s tarifo za plačevanje storitev sodnih izvedencev.

Dokazi, s katerimi stranka dokazuje določeno dejstvo, v zakonu o pravdnem postopku niso omejeni. Tožeča stranka je zato lahko predlagala, da se C. S. zasliši kot izvedeno pričo, kot strokovnjaka, sodišče pa je tak dokaz lahko izvedlo. Kadar je predlagan dokaz, da se neko osebo zasliši kot izvedeno pričo (strokovnjaka), to ni dokaz, da se ga zasliši kot pričo. Zato pri odločanju o povrnitvi stroškov ni možno uporabiti določilo 242. čl. Zakona o pravdnem postopku, v katerem so vsebovana pravila o povrnitvi stroškov priči, ampak je uporabiti določilo 249. čl. ZPP, v katerem je urejeno povračilo stroškov in nagrade izvedencev. Analogno je uporabiti tudi določilo 15. čl. Pravilnika o povrnitvi stroškov v kazenskem postopku, ker gre za podobno situacijo. Iz navedenih razlogov je pritrditi pritožbi C. S., da je upravičen do nagrade v višini 75 točk za ustno podajanje narokov in do povrnitve 20 točk za čas potovanja na sodišče, skupaj 95 točk po vrednosti 0,459 EUR za točko, skupaj 43,61 EUR (določilo 47. čl. Pravilnika o sodnih izvedencih in sodnih cenilcih, Ur. l. RS št. 7/2002 z nadaljnjimi spremembami).

Pritožbeno sodišče je zato pritožbi ugodilo in tožeči stranki naložilo, da je C. S. dolžna, poleg že prisojenih stroškov, povrniti še 43,61 EUR nagrade, v roku 8 dni.

 


Zveza:

ZPP člen 249, 249.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDcxOQ==