<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 3223/2007

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2007:I.CP.3223.2007
Evidenčna številka:VSL52144
Datum odločbe:04.07.2007
Področje:civilno procesno pravo
Institut:stroški pravdnega postopka - izvensodna poravnava - umik tožbe - zahteva za povrnitev stroškov

Jedro

Iz določb Zakona o obligacijskih razmerjih o zavarovanju izhaja obveznost zavarovalnice, da v primeru zavarovanja odgovornosti plača oškodovancu odškodnino, če se zgodi dogodek, ki pomeni zavarovalni primer. Zavarovalnica je s sklenitvijo izvensodne poravnave in plačilom odškodnine ravnala v imenu prvega toženca, zato je potrebno šteti, da je odškodnino plačal prvi toženec sam.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje spremeni tako, da se zahteva prvega toženca za povrnitev stroškov postopka zavrne.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje tožeči stranki naložilo, da prvemu tožencu povrne pravdne stroške v znesku 1.505,23 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva izdaje sklepa do plačila.

Zoper navedeni sklep se pritožuje tožnik in navaja, da vsebina materialnopravnega razmerja, nastalega s sklenitvijo izvensodne poravnave, prvega toženca ne opravičuje do povrnitve pravdnih stroškov. Druga toženka je na naroku dne 13. 11. 2006 podala poravnalno ponudbo, ki jo je tožnik v danem roku sprejel. Druga toženka je poravnalno ponudbo podala v soglasju s prvim tožencem, saj je ta njen zavarovanec in je sklenitev poravnave izrecno pogojevala z umikom tožbe proti prvemu tožencu. Z izvensodno poravnavo je bilo torej rešeno celotno razmerje med pravdnima strankama. Tudi sicer priglasitev stroškov ni bila pravočasna, sodišče prve stopnje pa bi moralo pri odmeri stroškov upoštevati načelo uspeha v pravdi, saj je zavarovalnica plačala obveznost prvega toženca.

Pritožba je utemeljena.

Pritožba utemeljeno graja odločitev sodišča prve stopnje, ki je prvemu tožencu priznalo stroške postopka, kljub temu, da je tožnik takoj po sklenitvi izvensodne poravnave z drugo toženko tožbo umaknil. Z navedeno izvensodno poravnavo se je druga toženka kot solidarna zavezanka obvezala tožniku izplačati znesek 3.264.000,00 SIT v popolno poravnavo osebne škode, ki mu je nastala v škodnem dogodku dne 2. 2. 2002, za katerega je odgovoren njen zavarovanec - prvi toženec. Iz določb Zakona o obligacijskih razmerjih (Ur. list SFRJ, št. 29/1978) o zavarovanju izhaja obveznost zavarovalnice, da v primeru zavarovanja odgovornosti plača oškodovancu odškodnino, če se zgodi dogodek, ki pomeni zavarovalni primer. Druga toženka je torej s sklenitvijo izvensodne poravnave in plačilom odškodnine ravnala v imenu prvega toženca, zato je potrebno šteti, da je odškodnino plačal prvi toženec sam. Tožnik je takoj za tem tožbo umaknil, zaradi česar je sodišče izdalo sklep o ustavitvi postopka. Prvi toženec se zoper ta sklep ni pritožil, zato je potrebno šteti, da je izpolnil tožnikov zahtevek (prvi odstavek 158. člena Zakona o pravdnem postopku, Ur. list RS, št. 36/2004, v nadaljevanju ZPP) in da je bilo vprašanje stroškov med pravdnimi strankami z izvensodno poravnavo z dne 20. 11. 2006 že v celoti rešeno. Ker je bilo v njej dogovorjeno, da vsaka stranka nosi svoje stroške postopka, je odločitev sodišča prve stopnje, ki je tožniku naložilo, da prvemu tožencu povrne pravdne stroške, nepravilna.

Na podlagi navedenega je sodišče druge stopnje pritožbi ugodilo in izpodbijani sklep sodišča prve stopnje spremenilo tako, da je zahtevo prvega toženca za povrnitev stroškov postopka zavrnilo (3. točka 365. člena ZPP).

 


Zveza:

ZOR člen 897, 919, 940, 941, 897, 919, 940, 941. ZPP člen 158, 158/1, 158, 158/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDY3MA==