<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II Cp 5152/2006

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2006:II.CP.5152.2006
Evidenčna številka:VSL52438
Datum odločbe:13.12.2006
Področje:ODŠKODNINSKO PRAVO - ZAVAROVALNO PRAVO
Institut:pristojnost - odškodninski spor - delo - v zvezi z delom - zavarovalnica

Jedro

Za odločanje v odškodninskem sporu med oškodovancem, ki mu je škoda nastala na delu ali v zvezi z delom in zavarovalnico (delodajalec ni tožen), je pristojno redno sodišče.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje spremeni tako, da je za odločanje v tej zadevi pristojno Okrožno sodišče v Ljubljani.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom se je Okrožno sodišče v Ljubljani v tej zadevi izreklo za stvarno nepristojno in zadevo odstopilo Delovnemu in socialnemu sodišču v Ljubljani.

Zoper sklep sodišča prve stopnje je vložila pritožbo tožena stranka. Bistvo pritožbenih navedb je, da je na podlagi določila 2. odstavka 5. člena Zakona o delovnih in socialnih sodiščih (Ur. l. RS, št. 2/2004) pristojno redno sodišče, ker je tožba vložena le zoper zavarovalnico, ne pa tudi zoper delodajalca.

Pritožba je utemeljena.

Za sojenje v zadevah, ki spadajo v sodno pristojnost, so pristojna redna sodišča, če z zakonom ni izrecno določena pristojnost specializiranega sodišča (97. člen Zakona o sodiščih - Ur. l. RS, št. 19/94 z nadaljnjimi spremembami).

Na podlagi določila 5. člena Zakona o delovnih in socialnih sodiščih - ZDSS-1 (Ur. l. RS, št. 2/2004), je Delovno sodišče pristojno za reševanje odškodninskih sporov zaradi škode, ki je delavcu nastala na delu ali v zvezi z delom, če delavec toži delodajalca oziroma delodajalca in zavarovalnico kot sospornika. V Zakonu o delovnih in socialnih sodiščih pa ni določila, da je Delovno sodišče pristojno tudi v primeru, če delavec toži za povrnitev škode, ki mu je nastala na delu ali v zvezi z delom, samo zavarovalnico. Za reševanje takšnih sporov tako ni izrecno predpisana pristojnost Delovnega sodišča, zato je za reševanje takšnega spora pristojno redno sodišče, v konkretnem primeru, glede na vrednost spornega predmeta, Okrožno sodišče v Ljubljani. Pritožbi tožene stranke je bilo zato ugoditi in izpodbijani sklep spremeniti tako, da je za reševanje te zadeve pristojno Okrožno sodišče v Ljubljani.

 


Zveza:

ZDSS-1 člen 5, 5.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODcxNw==