<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VDS sklep Psp 698/2005

Sodišče:Višje delovno in socialno sodišče
Oddelek:Oddelek za socialne spore
ECLI:ECLI:SI:VDSS:2006:VDS.PSP.698.2005
Evidenčna številka:VDS03862
Datum odločbe:22.06.2006
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - SODNE TAKSE
Institut:socialni spor - sodna taksa - zapadlost plačila sodne takse

Jedro

Ker po izrecni določbi 2. odst. 12. člena ZST zapade taksa v socialnih sporih v plačilo z dnem, ko zapadejo v plačilo stroški postopka, je zastaranje plačila začelo teči šele prvi dan po pravnomočen odločitve o stroških, in ne, ko je bilo opravljeno posamezno procesno dejanje v smislu 4. člena ZST. V socialnih sporih gre za posebno ureditev nastanka taksne obveznosti. Ker od pravnomočnosti odločitve o stroških še ni potekel zastaralni rok dveh oz. štirih let, je bila taksa pravočasno odmerjena in ni nastopilo zastaranje plačila.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom naložilo tožencu, da v roku 15 dni plača sodno takso za odgovor na tožbo v višini 45.000,00 SIT na vplačilni račun sodnih taks v Republiki Sloveniji ter v istem roku sodišču predloži originalno potrdilo o plačilu sodne takse.

Zoper sklep je pritožbo vložil toženec, smiselno zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in nepravilne uporabe materialnega prava. Navaja, da je bistveno za odločitev glede zastaranja taksne obveznosti, razlikovanje med nastankom taksne obveznosti in zapadlostjo v plačilo. Zapadlost v plačilo pomeni, da upnik pred zapadlostjo ni upravičen terjati izpolnitev obveznosti oz. plačilo sodne takse, ne spreminja pa zakonsko določenega datuma nastanka obveznosti. Taksna obveznost je glede na določbo 4. člena Zakona o sodnih taksah nastala z dnem vložitve odgovora na tožbo, to je dne 23.1.2001, medtem, ko je obveznost plačila glede na določbo 12. a člena odložena do dne zapadlosti stroškov postopka, to je do konca glavne obravnave. Ker je sodišče terjalo plačilo sodne takse po poteku absolutnega zastaralnega roka, je obveznost plačila sodne takse zastarana.

Pritožba ni utemeljena.

Stališče pritožbe, da je sodišče prve stopnje terjalo plačilo sodne takse po poteku absolutnega zastaralnega roka, je zmotno. V 4. členu Zakona o sodnih taksah (Ur. l. RS št. 20/2004 - uradno prečiščeno besedilo, v nadaljevanju ZST) je določeno, da nastane taksna obveznost za vlogo takrat, ko se vloga izroči. Po izrecni določbi 2. odst. 12. a člena ZST plačilo takse v socialnih sporih zapade v plačilo z dnem, ko zapadejo v plačilo stroški postopka. To pomeni, da taksna obveznost nastane v socialnih sporih z dnem, ko zapadejo v plačilo stroški postopka. To je z dnem, ko postane izrek o stroških postopka, bodisi v sodbi ali v posebnem sklepu, pravnomočen. V določbi 12. a člena ZST gre za posebno ureditev nastanka taksne obveznosti, ne pa za dva različna pravna položaja, za kar se zavzema pritožba. Kolikor bi vzdržalo stališče pritožbe, bi zastaranje pričelo teči še pred zapadlostjo, do zastaranja pa bi prišlo, še preden bi stroški postopka zapadli v plačilo.

V konkretnem primeru je sodba sodišča prve stopnje, opr. št. Ps 1566/2000 z dne 7.11.2003 (s katero je zavrnilo tožnikov tožbeni zahtevek, o stroških postopka, ker jih stranki nista priglasili, pa Sicer ni odločalo), postala pravnomočna 25.5.2005 in tedaj, ker gre za socialni spor, je nastala taksna obveznost.

Ker po oceni pritožbenega sodišča zahtevek za plačilo sodne takse po 9. čl. ZST ni zastaran, je izpodbijani sklep pravilen in zakonit, pritožba toženca pa neutemeljena. Za pritožbeno rešitev zadeve so irelevantni pritožbeni razlogi, kot so pavšalno sklicevanje na določbe Zakona o pravdnem postopku, ki urejajo povračilo stroškov postopka in na sodno prakso.

Glede na vse obrazloženo je pritožbeno sodišče toženčevo pritožbo zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZST člen 4, 9, 12, 12a, 4, 9, 12, 12a.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
24.09.2014

Opombe:

P2RvYy0zODQxMA==