Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Florjančič na kolokviju Mreže predsednikov vrhovnih sodišč držav EU

14.10.2022 / Vrhovno sodišče

Na sliki: Kolokvij Mreže predsednikov vrhovnih sodišč držav EU

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se danes v Brnu na Češkem udeležuje kolokvija in generalne skupščine Mreže predsednikov vrhovnih sodišč držav članic Evropske unije. Dopoldanski del kolokvija je posvečen etiki v sodstvu, disciplinskim postopkom in odgovornosti sodnikov, v popoldanskem delu pa bo sledila še razprava o vlogi vrhovnih sodišč pri krepitvi javnega zaupanja v sodstvo.

Prav tako bo danes popoldne potekala tudi generalna skupščina Mreže predsednikov vrhovnih sodišč držav članic EU, na kateri se bo odločalo o ponovnem članstvu islandskega vrhovnega sodišča v mreži predsednikov in podelitvi statusa opazovalca Vrhovnemu sodišču Ukrajine.

Že včeraj pa je na Vrhovnem sodišču Češke potekalo drugo letošnje zasedanje upravnega odbora mreže predsednikov vrhovnih sodišč, ki se ga je kot eden izmed podpredsednikov mreže udeležil tudi predsednik Florjančič. Izpostavil je, da bi morala biti mreža predsednikov vrhovnih sodišč še zlasti na evropskem parketu glasnejša oziroma bolj slišana, saj v nasprotnem primeru v javnost prodrejo le tista stališča, ki jih glede sodstva zastopajo politični predstavniki. Po drugi strani pa je sodelovanje z evropskimi institucijami, ki poteka v neformalni obliki, zelo dobro, na kar kaže tudi nedavni sestanek predsednice mreže predsednikov vrhovnih sodišč s poslanci Evropskega parlamenta in evropskim komisarjem za pravosodje Didierom Reyndersom.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.