zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Projekt Postopkovna pravičnost prejel še eno priznanje

datum: 09.09.2019
vir: Vrhovno sodišče

Postopkovna pravičnost, projekt, namenjen vsem uporabnikom sodnih storitev, je prejel prestižno nagrado za koncept približevanja strankam sodišč. S tem projektom se je prvič vzpostavil celovit komunikacijski sistem, ki omogoča pridobitev enakih in celovitih informacij v zvezi s potekom posameznih vrst sodnih postopkov in samim sodnim sistemom kot celoto na enem mestu.

V petek, 6. septembra, je v Berlinu potekala podelitev priznanj UX Design Awards 2019, na kateri je koncept projekta Postopkovna pravičnost prejel mednarodno priznanje za izjemno uporabniško izkušnjo. Ob tej priložnosti se je generalni sekretar Vrhovnega sodišča Rado Brezovar, sicer tudi eden izmed pobudnikov krovnega projekta Izboljšanje kakovosti sodstva, zahvalil za prejeto priznanje ter med drugim izpostavil pomembnost projekta za vse, ki vstopajo v stik s sodišči. S tem projektom je sodstvo prvič vzpostavilo celovit komunikacijski sistem, kjer lahko uporabniki v enostavnem in razumljivem jeziku dobijo informacije, ki jih potrebujejo, ne glede na to, v kakšni vlogi se znajdejo pred sodiščem.

Generalni sekretar Vrhovnega sodišča Rado Brezovar je prevzel priznanje za projekt Postopkovna pravičnost.

 

Nagrajeni projekt, ki ga je s sodelovanjem Vrhovnega sodišča pripravilo in na tekmovanje prijavilo podjetje Renderspace d.o.o, in je del širšega projekta izboljšanja delovanja slovenskega sodnega sistema, je dobil še eno potrditev in priznanje na mednarodni ravni. Po uvrstitvi med štiri finaliste v izboru za nagrado Kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska Komisija, je na mednarodnem tekmovanju UX Design Awards 2019, namenjenem ocenjevanju oblikovanja uporabniške izkušnje prejel nagrado za koncept, kako sodišča približati strankam. Žirija je svojo odločitev utemeljila z besedami, da je transparentnost temelj demokracije, a da veliko javnih služb še vedno ostaja zaprtih, dostopnih zgolj strokovnjakom in predstavnikom medijev. Pomembno je obveščanje državljanov in s tem omogočanje kakovostne uporabe javnih storitev. Koncept projekta je še posebej zanimiv, ker skozi večjo preglednost in boljši dostop do podatkov izboljšuje samostojnost državljanov, so še dodali.

Postopkovna pravičnost je projekt, namenjen uporabnikom storitev, ki jih ponuja slovensko sodstvo. Namenjen je vsem, ki vstopajo v stik s sodiščem, ne glede na to, ali so v vlogi stranke, priče, odvetnika, državnega tožilca ipd. ter ne glede na to, ali v stik stopajo neposredno ali z uporabo telefona oz. katere izmed informacijskih tehnologij, ki so na voljo.

Nagrajeni koncept obsega gradiva, ki ponujajo razumljive razlage o delovanju sodstva, poteku najpogostejših sodnih postopkov in o različnih vlogah na sodišču. Pripravljenih je 16 različnih brošur o najpogostejših sodnih postopkih in različnih vlogah udeležencev v njih, pripravljena pa je tudi obsežnejša brošura, v kateri je na splošni ravni predstavljen sodni sistem. 

Ker je pričanje na sodišču za marsikoga zelo stresen dogodek, je pripravljena tudi animacija o sodnem sistemu in o pričanju na sodišču, tako da se lahko vsakdo seznani, kaj lahko pričakuje na sodišču v vlogi priče. Poleg tega je bil zaradi prostorske problematike oz. zaradi razpršenosti ljubljanskih sodišč pripravljen še zemljevid sodnih stavb v Ljubljani skupaj z vsemi osnovnimi podatki. 

Najpomembnejši in najuporabnejši izdelek projekta pa je nova spletna stran nasodiscu.si, ki je vsebinsko precej bogatejša kot brošure. Predstavlja namreč tipične sodne postopke skupaj s posameznimi fazami, različne vloge na sodišču, koristne informacije pred obiskom sodišča, izvedbo postopka, itd. Bistveno je, da spletna stran predstavlja preverjene in potrjene vsebine, ki so jih pripravili predstavniki sodstva in so lahko v pomoč vsem ljudem, ki pridejo v stik s sodiščem. 

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Nihče ni dolžan izdati samega sebe.
Nemo tenetur seipsum prodere.