zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Evidenčni oddelek

Posebno mesto med oddelki Vrhovnega sodišča Republike Slovenije ima Evidenčni oddelek. Glavna naloga tega oddelka namreč ni neposredno reševanje zadev - kot pri vseh ostalih sodiščih in njihovih oddelkih - temveč zagotavljanje podpore, ki naj drugim sodiščem olajša odločanje ter hkrati strankam pred sodišči zagotovi kar najvišji nivo pravne varnosti v smislu enotne sodne prakse ter dobre seznanjenosti sodnikov s sodno prakso in pravno literaturo.

Prva pristojnost oddelka, ki je izrecno zapisana tudi v Zakonu o sodiščih, izhaja že iz njegovega imena - evidentiranje sodne prakse. S to dejavnostjo je oddelek začel že leta 1947, takrat seveda ročno, z uporabo kartic. Danes nastaja več zbirk pravnih podatkov, ki so vzdrževane in dostopne s pomočjo računalnikov.

Na podlagi izkušenj, ki si jih je Evidenčni oddelek ob računalniškem vodenju pravnih podatkovnih baz od leta 1986 naprej pridobil na področju informacijske tehnologije, je sčasoma, pod takratnim vodstvom  vrhovne sodnice svetnice Alenke Jelenc Puklavec, prevzel tudi zagotavljanje enotne tehnološke podpore delu sodišč. Danes je te dejavnosti organiziran v posebni strokovni službi Vrhovnega sodišča - Centru za informatiko.

Skozi publicistično dejavnost oddelek med drugim zagotavlja objavo letnih zbirk sodnih odločb Vrhovnega sodišča (zaenkrat so na voljo odločbe civilnega, gospodarskega, delovnega in socialnega oddelka), stališč občnih sej Vrhovnega sodišča ter materialov nekaterih izobraževanj sodnikov in sodnega osebja.

Vrhovno sodišče z objavami izvlečkov obrazložitev v Sodnikovem informatorju (bilten, ki sodnike na tehnično in finančno nezahteven način redno seznanja z najnovejšimi informacijami, potrebnimi za njihovo delo) nižja sodišča redno opozarja na svoje odločbe, ki prinašajo novosti pri razlagi zakonov ali pa so pomembne iz kakšnega drugega razloga. Stališča, ki jih vsakega pol leta sprejemajo na občnih sejah Vrhovnega sodišča, so redno objavljena v publikaciji Pravna mnenja, ki jo po ceni, ki krije le stroške tiskanja, dobivajo vsa sodišča (praviloma vsak sodnik svoj izvod), druge institucije (npr. državna tožilstva, Odvetniška zbornica) ter zainteresirani individualni naročniki.

Vse publikacije so javno dostopne: Pravna mnenja na Evidenčnem oddelku, zbirke odločb pa prek založbe Gospodarski Vestnik. Evidenčni oddelek skrbi tudi za delovanje Centralne pravosodne knjižnice.

Oddelek vodi vrhovni sodnik Vladimir Horvat.  

Šteje se, da so viseči plodovi del zemljišča.
Fructus pendetes pars fundi videntur.