zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Vrhovnega sodišča

Funkcijo predsednika Vrhovnega sodišča začasno opravlja podpredsednica VS RS mag. Nina Betetto, vrhovna sodnica svetnica.

 

mag. Nina Betteto, vrhovna sodnica svetnica, podpredsednica sodišča

mag. Nina Betteto, vrhovna sodnica svetnica, podpredsednica sodišča

Mag. Nina Betetto je v letu 1985 diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, v letu 1986 pa še iz francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V letu 1987 je opravila pravniški državni izpit, v letu 1994 pa je končala magistrski študij civilnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Poklicno pot je začela kot strokovna sodelavka na Višjem sodišču v Ljubljani v letu 1987. Nato je bila od leta 1989 do konca leta 1994 sodnica na pravdnem oddelku Temeljnega sodišča v Ljubljani, Enote v Ljubljani, po reformi sodstva pa od 1. januarja 1995 do leta 1998 sodnica na pravdnem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, v letu 1998 pa vodja tega oddelka. Od oktobra 1998 do leta 2005 je bila višja sodnica na pravdnem oddelku Višjega sodišča v Ljubljani, v letu 2005 je postala višja sodnica svetnica, 7. marca 2006 je postala vrhovna sodnica na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije.

Mag. Nina Betetto je vrhunska pravna strokovnjakinja, tako v teoriji kot tudi v praksi, z izjemnimi delovnimi sposobnostmi. Vso svojo poklicno kariero je posvetila sojenju in sodstvu. Odlikuje jo odlična argumentacija sodnih odločb, ki je pomemben prispevek k razvoju slovenskega sojenja na področju civilnega prava. Je avtorica številnih strokovnih člankov s področja civilnega prava, ki so bili objavljeni tako doma kot tudi v uglednih tujih pravniških revijah in zbornikih. Je soavtorica knjig: Gospodarske pogodbe, založba Gospodarskega vestnika 1993, ter Pravdni postopek – zakon s komentarjem, GV Založba in Uradni list RS, 2005-2010. Kot soavtorica je sodelovala pri knjigah: Public and Private Justice, in Enforcement and Enforceability, obe izdani pri založbi Intersentia, Antwerpen – Oxford – Portland v letih 2007 in 2010, prav tako pa tudi pri priročniku Mediacija v teoriji in praksi, ki je prvo tako poglobljeno delo v slovenskem prostoru (Društvo mediatorjev Slovenije) ter Evropsko civilno procesno pravo I, ki sta jo pripravila skupaj s prof. dr. Alešem Galičem, in je pomemben prispevek k pravilnemu razumevanju evropskega civilnoprocesnega prava v Republiki Sloveniji (GV Založba).

Redno se udeležuje zahtevnih domačih in mednarodnih izobraževalnih programov in sodeluje pri njihovi organizaciji in vodenju.

Kot članica domačih in mednarodnih strokovnih institucij pomembno prispeva k razvoju doktrinarnih vprašanj v zvezi s posameznimi civilnopravnimi instituti. Od leta 1998 je predsednica civilne sekcije Slovenskega sodniškega društva, istega leta je postala tudi članica druge študijske komisije za civilno pravo Mednarodnega sodniškega združenja in bila med letoma 2003 in 2005 podpredsednica, od leta 2006 do 2008 pa predsednica tega telesa. V letih 2006 in 2007 je bila članica delovne skupine za mediacijo Komisije za učinkovitost pravosodja (CEPEJ) Sveta Evrope, od leta 2009 je predstavnica Republike Slovenije v Posvetovalnem svetu evropskih sodnikov CCJE (Consultative Council of European Judges) pri Svetu Evrope, v letu 2010 in 2011 pa tudi članica delovne skupine CCJE za pripravo mnenj, ki jih sprejema to posvetovalno telo Sveta Evrope.

Tudi njena angažiranost na področju izobraževalne dejavnosti je izjemna. Od leta 2001 je bila skoraj vsako leto članica različnih sekcij na dnevih slovenskih pravnikov. Kot organizatorka in predavateljica ter vodja seminarjev v okviru Slovenskega sodniškega društva deluje vse od leta 1998. V okviru Centra za izobraževanje v pravosodju vodi seminarje in sodeluje kot predavateljica od leta 2007, prav tako pa je od leta 2007 vsako leto vodila tudi Civilnopravno sodniško šolo. Kot vrhunska strokovnjakinja je sodelovala v številnih ekspertnih misijah v tujini ali v Republiki Sloveniji za udeležence iz tujine, zlasti v okviru projekta CARDS Sveta Evrope in TAIEX, bila je članica žirije natečaja Kristalna tehtnica pravice, članica delovne skupine Komisije za učinkovitost pravosodja (CEPEJ) Sveta Evrope GT-MED ter ključni ekspert v projektu spodbujanja mediacije kot alternative sodnemu reševanju sporov na Hrvaškem v letih 2008 in 2009. V okviru svojih različnih zadolžitev se je ukvarjala tudi s področjem zagotavljanja pogojev za učinkovitejše vodenje sodnih postopkov tako pri Slovenskem sodniškem društvu kot na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer je bila koordinatorka projekta Pospešeni pravdni postopek.

S strokovno dejavnostjo, argumentiranimi odločbami, zavzetostjo in z navedenimi deli je med kolegi in v širši javnosti dosegla izjemen ugled in nedvomno pomembno prispeva k razvoju pravne znanosti in kulture pri nas. V letu 2011 ji je Zveza društev pravnikov Slovenije podelila naslov pravnica leta.

 

Daj mi dejstva in dal ti bom pravico.
Da mihi facta, dabo tidi ius.