<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 28/2007

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2007:III.R.28.2007
Evidenčna številka:VS41079
Datum odločbe:13.11.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz razlogov smotrnosti - zavrženje predloga

Jedro

Vrhovno sodišče je v uvodoma navedenem gospodarskem sporu enkrat že zavrnilo predlagateljev predlog po 67. členu ZPP. Ker v obravnavanem predlogu predlagatelj ne navaja novih oziroma vsebinsko drugačnih razlogov kot v svojem prejšnjem predlogu, ga je Vrhovno sodišče kot nedovoljenega zavrglo (z analogno uporabo 2. odstavka 319. člena ZPP).

Izrek

Predlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča se zavrže.

Obrazložitev

(1) Okrožno sodišče na Ptuju je (opr. št. Pg 63/2007) s sklepom zavrglo tožbo njenega uvodoma navedenega vložnika. Ta (v nadaljnjem besedilu: predlagatelj) sedaj hkrati s pritožbo proti temu sklepu predlaga določitev pristojnosti po 67. členu Zakona o pravdnem postopku (ZPP).

Predlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča ni dovoljen.

(2) Vrhovno sodišče je v uvodoma navedenem gospodarskem sporu enkrat že zavrnilo predlagateljev predlog po 67. členu ZPP, in sicer s sklepom, opr. št. III R 14/2007-2 z dne 28. 6. 2007. V njem je predlagatelju že pojasnilo, da je delegacija pristojnosti po 67. členu ZPP v prvi vrsti namenjena temu, da se omogoči bolj smotrna izvedba postopka, ki narekuje odstop od siceršnjih pravil ZPP o krajevni pristojnosti, ter da se zasledujejo nekateri drugi tehtni razlogi. Pojasnilo mu je, da v ta krog tehtnih razlogov ne sodita zagotavljanje pravilnega sojenja niti odprava morebitnega protipravnega ravnanja posameznega sodnika, saj so obojemu namenjeni drugi pravni instituti. Ker v obravnavanem predlogu predlagatelj ne navaja novih oziroma vsebinsko drugačnih razlogov kot v svojem prejšnjem predlogu, ga je Vrhovno sodišče kot nedovoljenega zavrglo (z analogno uporabo drugega odstavka 319. člena ZPP).


Zveza:

ZPP člen 67, 319, 319/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTk2Nw==