<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III Ips 34/2006

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2006:III.IPS.34.2006
Evidenčna številka:VS40942
Datum odločbe:24.08.2006
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:pravni interes - dovoljenost zahteve za varstvo zakonitosti
Objava v zbirki VSRS:G 2005-2008 (sklep III Ips 34/2006)

Jedro

Če z zahtevo za varstvo zakonitosti ni mogoče odpraviti razloga, zaradi katerega je bila vložena, zahteva za varstvo zakonitosti ni dovoljena.

Izrek

Zahteva za varstvo zakonitosti se zavrže.

Obrazložitev

1. S. d.o.o. ..., je vložil predlog za vpis v sodni register. Okrožno sodišče je predlogu dne 31. 5. 2005 ugodilo. Pritožila se je Republika Slovenija, zastopana po Državnem pravobranilstvu. Okrožno sodišče je pritožbo Republike Slovenije zavrnilo in sklep potrdilo.

2. Zoper ta sklep se je ponovno pritožila Republika Slovenija. Višje sodišče je pritožbo zavrnilo in potrdilo sklep prvostopenjskega sodišča. Zoper sklep višjega sodišča je Vrhovno državno tožilstvo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti. V njej izpodbija sklepa okrožnega in višjega sodišča. Predlagalo je njihovo spremembo tako, da se zavrne predlog za vpis predlagatelja v sodni register.

3. Zahteva za varstvo zakonitosti ni dovoljena in se zavrže (drugi odstavek 374. člena in drugi odstavek 391. člena ZPP).

4. Procesna predpostavka za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti je pravni interes vlagatelja (drugi odstavek 374. člena ZPP v povezavi z drugim odstavkom 391. člena ZPP). Vrhovna državna tožilka skuša z zahtevo za varstvo zakonitosti doseči korist za Republiko Slovenijo (glej odločbo z opr. št. III Ips 61/2005). Vendar pa vrhovna državna tožilka nima pravnega interesa, če zahteva za varstvo zakonitosti kot takšna sploh ni primerno sredstvo za dosego koristi za Republiko Slovenijo.

5. Dokler pravna oseba ostaja vpisana v sodni register, ni odpravljen razlog, zaradi katerega je vrhovna državna tožilka izpodbijala vpis.

6. Morebitna sprememba izpodbijanih sklepov tako, da se zavrne predlog za vpis S. d.o.o., ne bi pripeljala do izbrisa te pravne osebe iz sodnega registra. Za izbris že vpisane pravne osebe iz sodnega registra obstaja pravni temelj le, kadar odloča višje sodišče o pritožbi (tretji odstavek 40. člena Zakona o sodnem registru). Pravne podlage za izbris pravne osebe iz sodnega registra pa nasprotno ni, če spremeni drugo- in prvostopenjski sklep Vrhovno sodišče Republike Slovenije. Tudi če bi bilo zahtevi za varstvo zakonitosti ugodeno, bi pravna oseba ostala vpisana v sodni register. Cilj, ki ga želi zahteva za varstvo zakonitosti doseči, tako ne bi bil dosežen. Zahteva za varstvo zakonitosti po povedanem ni dovoljena in jo je zato Vrhovno sodišče zavrglo (374. člen in drugi odstavek 391. člena ZPP).


Zveza:

ZPP člen 374, 374/2, 391.ZSReg člen 40.

Pridruženi dokumenti:*

Opr. št: III Ips 32/2006, ECLI:SI:VSRS:2006:III.IPS.32.2006

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
24.09.2014

Opombe:

P2RvYy0zMTgzMQ==