<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 4/2006

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2006:III.R.4.2006
Evidenčna številka:VS40900
Datum odločbe:28.02.2006
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - krajevna pristojnost - pristojnost sodišča, ki ni udeleženo v sporu - pristojnost sodišča po kraju nahajališča stvari - izvršba na podlagi verodostojne listine

Jedro

Ker ZIZ ne določa krajevne pristojnosti sodišča za izvršbo na temelju verodostojne listine, se ta ravna po predlaganem predmetu izvršbe.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Sevnici.

Obrazložitev

1) Upnik je pri Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu vložil predlog za izvršbo na temelju verodostojne listine. Predlagal je izvršbo na premičnine; navedel je, da se naj bi nahajale v ... 8297 Šentjanž, ali "kjerkoli drugje".

2) Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu se je s sklepom z opr. št. Ig 2005/00600 z dne 29.6.2005 izreklo za krajevno nepristojno. Zadevo je odstopilo Okrajnemu sodišču v Velenju. Menilo je, da je upnik predlagal izvršbo na denarne terjatve, ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet. Po 1. in 3. odstavku 100. člena v zvezi s 136. členom ZIZ naj bi bilo za takšno izvršbo pristojno sodišče dolžnikovega sedeža.

3) Okrajno sodišče v Velenju ni sprejelo pristojnosti. Po njegovem mnenju je namreč dolžnikov sedež ne leži v območju sodnih okrajev Mozirja in Velenja. Okrajno sodišče v Velenju je Vrhovnemu sodišču predlagalo, naj odloči o sporu o pristojnosti.

4) Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Sevnici.

5) Za določitev pristojnosti za izvršbo na temelju verodostojne listine ZIZ ne določa pristojnosti; le-ta se torej ravna po predlaganem predmetu izvršbe. Upnik je predlagal izvršbo na premičnine in ne, kot meni Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu, izvršbo na denarne terjatve pri organizaciji za plačilni promet. Ker je upnik navedel nahajališče stvari, je za odločitev o takšnem predlogu krajevno pristojno sodišče nahajališča stvari (77. člen ZIZ), to je Okrajno sodišče v Sevnici.

6) Za območje sodnega okraja se šteje po drugem odstavku 114. člena Zakona o sodiščih (Ur. l. RS, št. 100/2005 - uradno prečiščeno besedilo) območje občine. Določeno je z Zakonom o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (v nadaljevanju: ZUODNO). Ta zakon je, v trenutku vložitve predloga za izvršbo, veljal v besedilu, kot ga je imel po noveli v Ur. l. RS, št. 52/2002.

7) V Sloveniji je več naselij z imenom Šentjanž. Upnik je očitno mislil na Šentjanž v bližini Sevnice, kar je razvidno iz navedene poštne številke. Po 130. točki 2. člena ZUODNO se razteza občina Sevnica tudi na naselje Šentjanž. Ker je po tč. 31 prvega odstavka 114. člena ZS Okrajno sodišče v Sevnici pristojno za območje sodnega okraja Sevnica, je torej podana sodna pristojnost Okrajnega sodišča v Sevnici.

8) Vrhovno sodišče je odločilo na podlagi drugega odstavka 25. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP - Uradni list RS, št. 36/2004 - uradno prečiščeno besedilo) v zvezi s 15. členom ZIZ.


Zveza:

ZPP člen 25, 25/2.ZIZ člen 41, 77.ZS člen 114.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTc4OQ==