<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 2/2006

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2006:III.R.2.2006
Evidenčna številka:VS40899
Datum odločbe:28.02.2006
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - krajevna pristojnost - pristojnost sodišča, ki ni udeleženo v sporu o pristojnosti - pristojnost sodišča za izvršbo na denarna sredstva podjetnika

Jedro

Določbe o krajevni pristojnosti sodišča po sedežu pravne osebe, če gre za izvršbo na denarno terjatev dolžnika, se smiselno uporabljajo tudi za podjetnika.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Lendavi.

Obrazložitev

1) Upnik je vložil predlog za izvršbo na temelju verodostojne listine zoper dolžnika s sedežem v Lendavi. Predlagal je izvršbo z rubežem denarnih sredstev, ki jih ima dolžnik na transakcijskem računu pri Novi Ljubljanski banki.

2) Okrajno sodišče v Ljubljani se je s sklepom z opr. št. Ig 05/00697 z dne 28.11.2005 izreklo za krajevno nepristojno. Ker je upnik predlagal izvršbo na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet, naj bi bilo po prvem in tretjem odstavku 100. člena v zvezi s 136. členom ZIZ za takšno izvršbo pristojno sodišče dolžnikovega sedeža. Zadevo je odstopilo Okrajnemu sodišču v Murski Soboti.

3) Okrajno sodišče v Murski Soboti ni sprejelo pristojnosti. Po njegovem mnenju namreč leži dolžnikov sedež na območju sodnega okraja v Lendavi in je zato za zadevno izvršbo pristojno okrajno sodišče v Lendavi.

4) Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Lendavi.

5) Po prvem in tretjem odstavku 100. člena ZIZ v povezavi s 136. členom ZIZ je za odločanje o izvršbi na dolžnikove denarne terjatve pri organizaciji za plačilni promet pristojno okrajno sodišče dolžnikovega sedeža. Smiselno se določba uporablja tudi za podjetnika. Za odločanje o zadevah iz področja sodnega okraja Lendava je pristojno Okrajno sodišče v Lendavi (18. točka prvega odstavka in drugi odstavek 114. člena Zakona o sodiščih (Ur. l. RS, št. 100/2005 - uradno prečiščeno besedilo). Ker leži dolžnikov sedež na območju sodnega okraja Lendava, za katerega je pristojno Okrajno sodišče v Lendavi, je Vrhovno sodišče odločilo kot je razvidno iz izreka. Odločilo je na podlagi drugega odstavka 25. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP - Uradni list RS, št. 36/2004 - uradno prečiščeno besedilo) v zvezi s 15. členom ZIZ.


Zveza:

ZIZ člen 100, 100/3, 136.ZPP člen 25, 25/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTc4OA==