<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba U 813/92

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Upravni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:1993:U.813.92
Evidenčna številka:VS10056
Datum odločbe:24.03.1993
Področje:UPRAVNI SPOR
Institut:molk upravnega organa

Jedro

Tožena stranka o pravici tožnika ni odločila v določenem roku, tega pa tudi ni storila po naknadno določenem roku.

Izrek

Tožbi se ugodi in se toženi stranki naloži, da odloči o vlogi tožeče stranke z dne 18.11.1991.

Obrazložitev

Tožnik je dne 18.11.1991 vložil vlogo za pridobitev državljanstva Republike Slovenije. Ker tožena stranka o vlogi ni odločila, je tožnikov zastopnik dne 26.8.1992 poslal dopis toženi stranki s prošnjo, da odloči v osmih dneh, ker bo sicer štel, da gre za molk upravnega organa in bo sprožil upravni spor.

Tožena stranka ni odločila, zato je tožnik dne 1.10.1992 vložil tožbo, v kateri je navajal, da je vlogo za pridobitev državljanstva Republike Slovenije vložil pravočasno. Tožena stranka kljub urgencam ni odločila. Predlagal je, da sodišče odloči tako, da toženi stranki naloži, da izda odločbo. Predlagal je tudi, da sodišče odloči, da mu tožena stranka povrne stroške postopka.

Tožba je utemeljena.

Zakon o upravnih sporih (Uradni list RS, št. 4/77, 60/77- ZUS) je na podlagi 1. odstavka 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) dovoljeno uporabljati v Sloveniji, ker ne nasprotuje pravnemu redu Republike Slovenije in ker v navedenem ustavnem zakonu ni drugače določeno. Sodišče ugotavlja, da so bili dani formalni pogoji za začetek upravnega spora po 1. odstavku v zvezi z 2. odstavkom 26. člena zakona o upravnih sporih. Potekel je z zakonom predpisani rok za izdajo odločbe, tožnik je poslal novo zahtevo za odločitev, tožena stranka pa tudi v nadaljnem osem (oziroma sedem) dnevnem roku ni odločila. Gre torej za molk organa, ki je izenačen z negativnim upravnim aktom. S takšnim ravnanjem so bile prizadete pravice tožnika, ki je vložil vlogo za pridobitev državljanstva Republike Slovenije. Ker torej tožena stranka ni odločila o pravici tožnika, je sodišče moralo tožbi ugoditi in odločiti kot v izreku.

Po 61. členu zakona o upravnih sporih vsaka stranka trpi svoje stroške, zato drugačen tožbeni predlog ni sprejemljiv.


Zveza:

ZUS (1977) člen 26, 26/1, 26/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0xMTIxNA==