<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba U 576/92-4

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Upravni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:1993:U.576.92.4
Evidenčna številka:VS10039
Datum odločbe:18.02.1993
Področje:POKOPALIŠČA
Institut:prekop žare

Jedro

Če najemnik groba ni dal poprejšnjega soglasja za prekop žare ni izdan eden od dveh pogojev za izkop oziroma prekop žare po 9. členu ZPPDUP.

Izrek

Tožba se zavrne.

Obrazložitev

Upravni organ prve stopnje je zavrnil zahtevek tožnice za prekop žare s pepelom pokojnega moža z enega na drugo pokopališče. Ugotovil je, da je najemnik groba ..., ki pa ni dal soglasja za prekop.

V tožbi je tožnica navajala, da je pokojni mož pred smrtjo izročil nečakinji njegove prve žene 50.000,00 SIT za pogreb. Brez soglasja tožnice in pokojnega moža je ... , to je mož ..., prostor za grob prepisal na svoje ime. Grobni prostor je bil prepisan na podlagi lažne izjave. F. so tožnici prepovedali skrbeti za grob, zato se je odločila prenesti žaro s pepelom na pokopališče v .... Tožnica meni, da ima pravico do prekopa žare tudi brez soglasja sedanjega najemnika groba.

Tožena stranka je z izpodbijano odločbo tožničino pritožbo zavrnila z utemeljitvijo, da ni pogojev za dovoljenje za prenos žare po 9. in 22. členu zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter urejanju pokopališč. ... sta zaslišana kot priči izpovedala, da soglasja za prekop ne dasta in da je bila poslednja volja tožničinega moža, da je pokopan pri svoji prvi ženi. Za pokop jima je mesec dni pred smrtjo izročil 50.000,00 SIT.

V tožbi je tožnica navajala, da je tožena stranka zmotno ugotovila dejansko stanje. ... sta res najemnika groba, v katerem je pokopan tožničin mož. Treba je upoštevati, da so bili pogrebni stroški plačani iz sredstev pokojnega tožničinega moža. Dvaindvajseti člen zakona je torej treba razlagati v zvezi s tem dejstvom. Tožnica ni bila zaslišana, da bi lahko zanikala izpovedbi o želji njenega pokojnega moža. Tožnica je soglašala z najemom groba , vendar takrat ni vedela, da bo za prekop moža potrebovala njihovo soglasje.

Tožena stranka je poslala upravne spise, na tožbo pa ni posebej odgovorila.

Tožba ni utemeljena.

V 9. členu zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, 33/85, RS 26/90 - ZPOK) je določeno, da se lahko umrli izkoplje in prenese na drugo pokopališče ali v drug grob na istem pokopališču in sicer po poprejšnjem soglasju najemnika groba in z dovoljenjem za zadeve zdravstvenega varstva pristojnega občinskega upravnega organa. Iz dejanskih okoliščin, ki so bile ugotovljene v upravnem spisu, nedvomno izhaja, da ..., ki je najemnik groba, v katerem je žara pokojnega moža tožnice, ni dal soglasja za prekop, ker je bila želja pokojnega , da je bil pokopan pri prvi ženi. Ni torej podan bistveni pogoj za prekop žare, to je poprejšnje soglasje najemnika groba. Sicer pa bistvene okoliščine niso sporne, saj tožnica v svojih navedbah priznava, da je najemnik groba S.F., posredno pa tudi navaja, da najemnik ni dal poprejšnjega soglasja za prekop.

Sodišče je zato moralo na podlagi 2. odstavka 42. člena zakona o upravnih sporih (Uradni list SFRJ, št. 4/77, 60/77) v zvezi s 1. odstavkom 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti R Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) tožbo zavrniti.


Zveza:

ZPOK člen 9, 22.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0xMTE4MA==