<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sodba Kp 556/99

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:1999:KP.556.99
Evidenčna številka:VSM30030
Datum odločbe:18.11.1999
Področje:kazensko materialno pravo
Institut:goljufija - ponarejanje listine

Jedro

Sodišče prve stopnje je pravilno ugotovilo in ustrezno ocenilo vse okoliščine, ki vplivajo na odmero in izbiro kazenske sankcije ter obdolžencu za obravnavani kaznivi dejanji izreklo po vrsti in višini primerno kazensko sankcijo.

 

Izrek

Pritožba okrožne državne tožilke se zavrne kot neutemeljena in potrdi sodba sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedeno sodbo je sodišče prve stopnje obd. M. R. spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja goljufije po prvem odstavku 217 člena Kazenskega zakonika (KZ) in kaznivega dejanja ponarejanja listi po prvem odstavku 256. člena KZ ter mu po 50. členu KZ izreklo pogojn obsodbo, s katero mu je zanju določilo posamezni kazni štiri in tri mesece zapora, zatem pa po 2. točki drugega odstavka 47. člena KZ enotno kazen šest mesecev zapora in preizkusno dobo dveh let. Po drugem odstavku 105. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) je oškodovanca R. d.o.o. K. s priglašenim premoženjskopravnim zahtevkom napotilo na pravdo. Po četrtem odstavku 95. člena ZKP je obdolženca oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka iz 1. do 6. točke drugega odstavka 92. člena istega zakona.

Proti tej sodbi se je pritožila okrožna državna tožilka zaradi odločb o kazenski sankciji. Pritožbenemu sodišču predlaga, da napadeno sodbo spremeni tako, da obdolžencu izreče nepogojno kazensko sankcijo.

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je pravilno ugotovilo in ustrezno ocenilo vse okoliščine, ki vplivajo na odmero in izbiro kazenske sankcije ter obdolžencu za obravnavani kaznivi dejanji izreklo po vrsti in višini primerno kazensko sankcijo. Glede na osebnost obdolženca, njegovo dosedanjo nekaznovanost in okoliščine, da je obravnavani kaznivi dejanji obžaloval, dolg pa povrnil, je utemeljeno zaključilo, da je mogoče pričakovati, da ne bo več ponavljal kaznivih dejanj. To pričakovanje je toliko bolj utemeljeno, ker je obdolžencu s pogojno obsodbo določilo tudi ustrezno dolgo preizkusno dobo, ki bo obdolženc odvračala od storitve novih kaznivih dejanj. Zato po oceni pritožbenega sodišča ni prav nobenega razloga za v pritožbi predlagan spremembo na prvi stopnji izrečene kazenske sankcije. Okoliščine, ki jih pritožba navaja, so bile v zadostni meri upoštevane pri določitvi posameznih in enotne kazni zapora ter dolžine preizkusne dobe.

Iz navedenih razlogov, in ker pritožbeno sodišče pri uradnem preizkusu napadene sodbe ni ugotovilo kršitev zakona, na katere je dolžno paziti (prvi odstavek 383. člena ZKP) je o pritožbi okrožne državne tožilke odločilo, kot je razvidno iz izreka te sodbe (člen 391 ZKP).

Izrek o stroških pritožbenega postopka je odpadel, ker je pritožbeno sodišče odločilo v korist obdolženca (drugi odstavek 98. člena ZKP).

 


Zveza:

KZ člen 47, 47/2, 47/2-2, 217, 217/1, 256, 256/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01MDAwMA==