<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep Cpg 15/93

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:1993:CPG.15.93
Evidenčna številka:VSM00015
Datum odločbe:20.04.1993
Področje:sodne takse - civilno procesno pravo
Institut:izterjava neplačane takse

Jedro

Ker je iz poštnih povratnic v predloženem sodnem spisu razvidno, da je prvostopno sodišče pomotoma poslalo oba izvoda izvršilnega sklepa dolžniku v Mariboru - in tako tudi taksni opomin, niso podani pogoji za prisilno izterjavo sodne takse. Prvostopno sodišče bo moralo najprej poslati upniku na roke njegovega pooblaščenca (člen 138 ZPP) izvršilni sklep in taksni opomin.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje opr. št. III Ig 2683/92-3 z dne 8.12.1992 razveljavi in zadeva vrne prvostopnemu sodišču v nadaljni postopek.

 

Obrazložitev

Upnik se je pravočasno pritožil zoper sklep o izterjavi redne, opominske in kazenske takse. V pritožbi je navedel, da ni prejel niti sklepa o dovolitvi izvršbe, niti taksnega opomina.

Pritožba je utemeljena.

Iz poštnih povratnic v predloženem sodnem spisu je razvidno, da je prvostopno sodišče pomotoma poslalo oba izvoda izvršilnega sklepa dolžniku v Mariboru - in tako tudi taksni opomin. Zato niso podani pogoji za prisilno izterjavo sodne takse. Prvostopno sodišče bo moral najprej poslati upniku na roke njegovega pooblaščenca (člen 138 ZPP) izvršilni sklep in taksni opomin.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 138, 138.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mjg1Mg==