<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sodba I Cp 1086/2007

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2007:I.CP.1086.2007
Evidenčna številka:VSM20533
Datum odločbe:06.11.2007
Senat, sodnik posameznik:
Področje:DEDNO PRAVO - DENACIONALIZACIJA
Institut:dedovanje denacionaliziranega premoženja - smrt denacionalizacijskega upravičenca - uvedba dedovanja denacionaliziranega premoženja - zet upravičenke

Jedro

Sodni postopek - zapuščinska zadeva pred uveljavitvijo ZDen-B, to je 3.10.1998 še ni bila zaključena, zato jo je bilo potrebno glede na določilo 27. člena ZDen-B zaključiti po pravilih, ki jih je določal ZDen-B in se je tako dedovanje po pokojni denacionalizacijski upravičenki uvedlo z dnem pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji (od 6.9.1993 do 11.11.1997).

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sodba sodišča prve stopnje.

Tožnik nosi sam svoje stroške pritožbenega postopka.

Obrazložitev

Z izpodbijano sodbo je sodišče prve stopnje zavrnilo tožbeni zahtevek s katerim je tožnik zahteval, da se ugotovi, da je dedič zapuščine po pokojni, in sicer do 1/8 zapuščine ter da mu toženci izstavijo ustrezno zemljiškoknjižno listino.

Takšno sodbo s pravočasno pritožbo izpodbija tožnik. Uveljavlja pritožbeni razlog bistvene kršitve določb pravdnega postopka po 14. točki drugega odstavka 339. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP, zmotno in nepopolno ugotovitev dejanskega stanja in zmotno uporabo materialnega prava. Predlaga spremembo izpodbijane sodbe tako, da se tožbenemu zahtevku v celoti ugodi, podrejeno pa, da sodišče prve stopnje po uradni dolžnosti vloži zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 27. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o denacionalizaciji (ZDen-B - Uradni list RS, št. 65/98 z dne 25.9.1998) ter ta pravdni postopek prekine do odločitve Ustavnega sodišča.

Tožena stranka na pritožbo ni odgovorila.

Pritožba ni utemeljena.

V čem vidi zmotno in nepopolno ugotovitev dejanskega stanja pritožba ne pove, pritožbeno sodišče pa ugotavlja, da so vsa za odločitev v tej pravdni zadevi pomembna dejstva pravilno ugotovljena in med pravdnima strankama pravzaprav niso sporna.

Tožnik je zet denacionalizacijske upravičenke. Tožnikova žena, ki je bila hčerka denacionalizacijske upravičenke je umrla. Delne odločbe o denacionalizaciji, s katerimi je bilo vrnjeno premoženje, ki je predmet tega postopka, so postale pravnomočne v času od 6.9.1993 do 11.11.1997. Zapuščinski postopek po pokojni denacionalizacijski upravičenki je bil glede vrnjenega premoženja, ki se obravnava v tem pravdnem postopku pravnomočno zaključen 31.3.1999.

Zakon o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91 z dne 29.11.1991 - ZDen) je v prvem odstavku 78. člena določal, da se dedovanje po umrlem v tem postopku uvede z dnem pravnomočnosti odločbe o dedovanju. V drugem odstavku je določal, da pokojnikova zapuščina o kateri se odloča v tem postopku preide na njegove dediče z dnem pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji. Dne 3.10.1998 je stopila v veljavo novela (ZDen-B, objavljena v Uradnem listu RS, št. 65/98 z dne 25.9.1998), ki je s svojim 20. členom spremenila prvi odstavek 78. člena ZDen tako, da se je beseda "dedovanju" nadomestila z besedo "denacionalizaciji", kar pomeni, da se dedovanje po umrlem v tem postopku uvede z dnem pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji. Člen 27 ZDen-B pa določa, da se sodni postopki, ki do uveljavitve tega zakona še niso pravnomočno zaključeni končajo po določbah tega zakona (ZDen-B).

Sodni postopek - zapuščinska zadeva pred uveljavitvijo ZDen-B, to je 3.10.1998 še ni bila zaključena, zato jo je bilo potrebno glede na določilo 27. člena ZDen-B zaključiti po pravilih, ki jih je določal ZDen-B in se je tako dedovanje po pokojni denacionalizacijski upravičenki uvedlo z dnem pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji (od 6.9.1993 do 11.11.1997). V tem času pa žena tožnika, ki je umrla ni več živela, zato po materi ni dedovala, tožnik pa kot zet ni dedič denacionalizacijske upravičenke in bi lahko dedoval le po svoji ženi, ki pa je glede na določilo 20. člena ZDen-B umrla preden je bilo uvedeno dedovanje po denacionalizacijski upravičenki.

Zapuščinski postopek po pokojni denacionalizacijski upravičenki je bil kakor je bilo že ugotovljeno pravnomočno zaključen 31.3.1999, zato odločba Ustavnega sodišča RS objavljena v Uradnem listu RS, št. 11/1 z dne 16.2.2001 s katero je bil razveljavljen 20. člen ZDen-B in odločeno, da se v nepravnomočno končanih sodnih postopkih uporablja prvi odstavek 78. člena ZDen na pravico tožnika, da deduje po pokojni denacionalizacijski upravičenki, ni mogla vplivati.

V celoti neutemeljena pa so pritožbena izvajanja, da bi moralo sodišče prve stopnje po uradni dolžnosti sprožiti postopek za presojo ustavnosti in zakonitosti 27. člena ZDen-B. Ustavno sodišče Republike Slovenije je v postopku pod opr. št. U-I-326/98 z odločbo, ki je stopila v veljavo 7.11.1998 objavljeno v Uradnem listu RS, št. 76/98 odločilo, da 27. člen ZDen-B ni v neskladju z ustavo. Sporni člen je tako že bil obravnavan pred Ustavnim sodiščem, o njegovi ustavnosti in zakonitosti je že bilo odločeno, zato bi bilo brezpredmetno sprožiti ponovni postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti tega člena.

Obrazložitev sodbe sodišča prve stopnje sprejeta na podlagi dejstev, ki niti tekom postopka niti v pritožbi niso sporna je tudi dovolj razumljivo obrazložena, tako da ni podana uveljavljana kršitev določb pravdnega postopka iz 14. točke drugega odstavka 339. člena ZPP.

Pritožbeni razlogi niso podani, pritožbeno sodišče pa ob uradnem preizkusu zadeve tudi ni našlo tistih bistvenih kršitev procesnega prava na katere mora paziti po uradni dolžnosti, prav tako pa je sodišče prve stopnje na ugotovljeno dejansko stanje tudi pravilno uporabilo materialno pravo (drugi odstavek 350. člena ZPP) zato je pritožbeno sodišče na podlagi določila 353. člena ZPP pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Izrek o stroških pritožbenega postopka temelji na določilu prvega odstavka 154. in prvega odstavka 165. člena ZPP.


Zveza:

RS - Ustava, Zakoni, Sporazumi, Pogodbe
Zakon o denacionalizaciji (1991) - ZDen - člen 78, 78/1, 78/2, 78, 78/1, 78/2

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
01.03.2019

Opombe:

P2RvYy00MDU2MA==