<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep III Cp 905/2007

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2007:III.CP.905.2007
Evidenčna številka:VSM20482
Datum odločbe:23.04.2007
Področje:civilno procesno pravo
Institut:sklepčnost tožbe - popolna vloga - določnost zahtevka - predhoden preizkus - dopolnitev vloge

Jedro

Po vročitvi tožbe v odgovor na tožbo pa je stvar presoje le še materialna sklepčnost tožbe oziroma utemeljenost tožbenega zahtevka v kontradiktornem postopku.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi ter zadeva vrne v nadaljnje postopanje sodišču prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedenim sklepom je sodišče prve stopnje tožbo tožeče stranke zavrglo kot nepopolno vlogo (četrti odstavek 108. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP).

Proti navedenemu sklepu se pritožuje tožena stranka smiselno zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja ter nepravilne uporabe določb pravdnega postopka. Pritožbenemu sodišču predlaga "ustrezno rešitev zadeve".

Pritožba je utemeljena.

Po določbi 180. člena ZPP mora tožba obsegati določen zahtevek glede glavne stvari, dejstva, na katera tožnik opira zahtevek, dokaze, s katerimi se ta dejstva ugotavljajo in vse druge podatke, katere mora vsebovati sodna vloga (105. člen ZPP). V predmetni zadevi je prvostopno sodišče tožbo tožeče stranke zavrglo, ker ta tudi na podlagi dopolnitev ne predstavlja popolne vloge v smislu 180. člena ZPP, ker vloga, vključno z dopolnitvami ne vsebuje točno določenega zahtevka, o katerem naj sodišče odloči. Takemu zaključku prvostopnega sodišča pa ni pritrditi. Pregled vloge (tožeča stranka ga je naslovila kot tožba) in njene dopolnitve izhaja, da tožeča stranka proti mladoletnim tožnikom vtožuje znižanje preživnine, pri čemer je zahtevek tudi povsem določno postavljen, saj tožnik navaja znesek znižanja preživnine. Pri tem pa velja še dodati, da pa je prvostopno sodišče po dopolnitvi tožbe drugopis tožbe poslalo toženi stranki v odgovor. Tožena stranka pa je na tožbo tudi odgovorila. Po določbi 272. člena ZPP pa lahko predsednik senata le v predhodnem preizkusu tožbe izda sklepe iz 270. člena ZPP, med katerimi je tudi sklep o ukrepih za popravilo vlog (18. točka prvega odstavka 270. člena ZPP). Po vročitvi tožbe v odgovor na tožbo pa je stvar presoje le še materialna sklepčnost tožbe oziroma utemeljenost tožbenega zahtevka v kontradiktornem postopku.

Po obrazloženem je pritožbeno sodišče odločilo, kot je razvidno iz izreka tega sklepa (3. točka 365. člena ZPP).

Odločitev o stroških pritožbenega postopka je odpadla, ker ti niso bili priglašeni.

 


Zveza:

ZPP člen 105, 180, 272, 272/1, 272/1-18, 105, 180, 272, 272/1, 272/1-18.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODc2Mw==