<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep I Cp 622/2007

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2007:I.CP.622.2007
Evidenčna številka:VSM20478
Datum odločbe:16.03.2007
Področje:civilno procesno pravo
Institut:zamudna sodba - pogoji za izdajo zamudne sodbe - vpis lastninske pravice - izvršba na nepremičnine

Jedro

Lahko na podlagi določila petega odstavka 168. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju - ZIZ tožbo za vpis dolžnikove lastninske pravice vloži le upnik, ki zahteva izvršbo na dolžnikovo nepremičnino.

 

Izrek

Ob reševanju pritožbe tožencev se izpodbijana zamudna sodba po uradni dolžnosti razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v ponovno sojenje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijano zamudno sodbo je sodišče prve stopnje ugodilo tožbenemu zahtevku, s katerim je tožeča stranka zahtevala vpis lastninske pravice na nepremičnini vl. št. k.o. - stanovanja št. v nadstropju večstanovanjske hiše v na toženi stranki vsakega do 1/2. Odločilo je tudi o stroških postopka.

Zoper takšno sodbo vlagata pravočasno pritožbo toženca. Navajata razloge zaradi katerih ne moreta plačati dolga, ki ga sicer priznavata. Pritožbenega predloga ne podajata.

Tožeča stranka na pritožbo ni odgovorila.

Pritožba je utemeljena.

Pritožbeno sodišče je ob uradnem preizkusu zadeve (drugi odstavek 350. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP) ugotovilo, da je sodišče v nasprotju z določbami ZPP izdalo zamudno sodbo. Pogoji za izdajo zamudne sodbe so določeni v členu 318 ZPP. Na podlagi 3. točke prvega odstavka 318. člena ZPP mora utemeljenost tožbenega zahtevka izhajati iz dejstev, ki so navedene v tožbi na podlagi 4. točke pa ta dejstva ne smejo biti v nasprotju z dokazi, ki jih je predložil sam tožnik.

Tožbo v tej pravdi zadevi je vložil. Iz obrazložitve sodbe izhaja, da je pred v teku izvršilni postopek tožeče stranke kot upnika in toženih strank kot dolžnikov pod opr. št. zaradi plačila 4,649.774,90 SIT kar trdi tudi tožeča stranka. Iz k tožbi priloženega predloga za izvršbo opr. št. pa izhaja, da je predlog za izvršbo vložila. Upnik v izvršilnem postopku in tožeča stranka v tem postopku tako ni ista pravna oseba.

Tako se izkaže, da so dejstva, na katera se opira tožbeni zahtevek, v nasprotju z dokazi, ki jih je predložila tožeča stranka in je tako podana bistvena kršitev določb pravdnega postopka iz 7. točke drugega odstavka 339. člena ZPP, kar ima vedno za posledico razveljavitev izpodbijane sodbe (prvi odstavek 354. člena ZPP).

V ponovljenem postopku bo sodišče prve stopnje razčistilo zakaj je do takšnega nasprotja prišlo, pri tem bo upoštevalo, da lahko na podlagi določila petega odstavka 168. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju - ZIZ tožbo za vpis dolžnikove lastninske pravice vloži le upnik, ki zahteva izvršbo na dolžnikovo nepremičnino, nato bo o zadevi ponovno odločilo.

Izrek o pritožbenih stroških je odpadel, ker ti niso bili priglašeni.

 


Zveza:

ZIZ člen 168, 168/5, 168, 168/5. ZPP člen 318, 318/1, 318/1-3, 318/1-4, 318, 318/1, 318/1-3, 318/1-4.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODc1OQ==