<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSM sklep PRp 198/2007

Sodišče:Višje sodišče v Mariboru
Oddelek:Oddelek za prekrške
ECLI:ECLI:SI:VSMB:2007:PRP.198.2007
Evidenčna številka:VSM20444
Datum odločbe:02.04.2007
Področje:PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO
Institut:pritožba

Jedro

Dejstvo je namreč, da je o vloženi zahtevi za sodno varstvo proti plačilnemu nalogu kot prvostopni organ odločal prekrškovni organ z odločitvijo, da je zahteva za sodno varstvo prepozna, ko jo je s sklepom z dne kot takšno zavrgel, o vloženi zahtevi za sodno varstvo proti takšni odločitvi pa je z izpodbijanim sklepom z dne Okrajno sodišče v sklepalo kot instančni organ in je takšna njegova odločitev dokončna. To velja za vse primere, kadar o vloženi zahtevi za sodno varstvo odloči prekrškovni organ in jo zavrže kot prepozno ali nedovoljeno, o vloženem pravnem sredstvu oziroma zahtevi za sodno varstvo proti takšni odločitvi pa nato odloča okrajno sodišče in je v tej vlogi kot instančni organ oziroma organ druge stopnje, kar pomeni, da o isti stvari ne more kot tretja stopnja presojati še višje sodišče.

 

Izrek

Pritožba storilca se zavrže kot nedovoljena.

 

Obrazložitev

Z odločbo o prekršku oziroma plačilnim nalogom Mestne redarske službe je bil storilec spoznan za odgovornega storitve prekrška po petem odstavku 52. člena ZVCP-1 in mu je bila izrečena globa v višini 10.000,00 SIT. Proti plačilnemu nalogu je storilec vložil zahtevo za sodno varstvo, ki pa jo je prekrškovni organ s sklepom z dne zavrgel kot prepozno vloženo. Proti temu sklepu je storilec vložil novo zahtevo za sodno varstvo, ki jo je sodišče prve stopnje z izpodbijanim sklepom z dne zavrglo (pravilno zavrnilo) kot neutemeljeno in je potrdilo sklep prekrškovnega organa z dne .

Proti sklepu Okrajnega sodišča v z dne je storilec vložil pritožbo, vendar je le-ta nedovoljena.

Čeprav je v izpodbijanem sklepu sodišče prve stopnje v pravnem pouku navedlo, da je proti temu sklepu dovoljena pritožba na Višje sodišče v v roku osmih dni po prejemu sklepa, je proti tovrstnim sklepom sodišč prve stopnje pritožba nedovoljena. Dejstvo je namreč, da je o vloženi zahtevi za sodno varstvo proti plačilnemu nalogu kot prvostopni organ odločal prekrškovni organ z odločitvijo, da je zahteva za sodno varstvo prepozna, ko jo je s sklepom z dne kot takšno zavrgel, o vloženi zahtevi za sodno varstvo proti takšni odločitvi pa je z izpodbijanim sklepom z dne Okrajno sodišče v sklepalo kot instančni organ in je takšna njegova odločitev dokončna. To velja za vse primere, kadar o vloženi zahtevi za sodno varstvo odloči prekrškovni organ in jo zavrže kot prepozno ali nedovoljeno, o vloženem pravnem sredstvu oziroma zahtevi za sodno varstvo proti takšni odločitvi pa nato odloča okrajno sodišče in je v tej vlogi kot instančni organ oziroma organ druge stopnje, kar pomeni, da o isti stvari ne more kot tretja stopnja presojati še višje sodišče.

Zaradi navedenega je pritožbeno sodišče skladno z določbo prvega odstavka 163. člena Zakona o prekrških sklenilo, kot je navedeno v izreku tega sklepa.

 


Zveza:

ZP-1 člen 63, 63/2, 63/3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODY5OQ==